Pieczony boczek, czyli przysmak jak u babci

on piątek, 12 lutego 2016
Szykujesz poczęstunek na wieczór w gronie znajomych? Cóż, pewnie jak zwykle szukasz potraw egzotycznych, niespotykanych, takich, które zaprezentują cię jako perfekcyjną panią domu. Czy jednak na pewno właśnie oryginalne menu ci to zapewni? Może lepiej postawić na odpowiednio przyrządzone, sprawdzone dania, które stały już na stole u naszych babć i mam? Do takich potraw należy z pewnością boczek pieczony.

Pieczony boczek



Jeśli dobrze go przygotujesz, a menu uzupełnisz innymi tradycyjnymi potrawami, twoja impreza bez wątpienia zrobi furorę. Jak uniknąć błędów? Po pierwsze pamiętaj, że musisz odpowiednio wcześniej zabrać się za przygotowanie dania. Aby boczek pieczony nabrał właściwego smaku, musi przecież przez 24 godziny moczyć się w solance. Po tym czasie natrzyj go czosnkiem i ziołami, a następnie piecz przez półtorej godziny w temperaturze stu siedemdziesięciu stopni. Na koniec mamy wskazówkę: aby boczek pieczony miał idealny kształt, po wyjęciu z piekarnika należy go obciążyć.

0 komentarze:

Prześlij komentarz