Rolowany boczek pieczony, czyli prosta i efektowna potrawa

on piątek, 12 lutego 2016
Chcesz przyjąć przyjaciół czy rodzinę w nietypowy sposób? Przypomnij sobie przysłowie, które uczy, że najciemniej jest pod latarnią – i przestań kombinować. Czy myślisz, że wszystkim spodoba się kolacja tajska lub meksykańska? Naszym zdaniem pozytywnie zaskoczysz ich właśnie wtedy, kiedy postawisz na perfekcyjnie wykonane polskie dania. Jednym z nich jest właśnie rolada z boczku pieczonego.
Rolowany boczek



Co najlepsze, jej przygotowanie nie sprawi problemu nawet początkującym. Wystarczy przygotować niecałe 2 kg boczku bez skóry, ulubione przyprawy, czosnek oraz natkę pietruszki. Umyte mięso należy obłożyć pozostałymi składnikami, zawinąć w roladę, a następnie zawiązać tak, aby się nie rozwinęło i wsadzić na całą noc do lodówki. Kolejny krok to obsmażenie boczku z każdej strony. Później zostanie już tylko pieczenie go przez około półtorej godziny w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni, w foremce polanej odrobiną wody.

Jak widzisz, przygotowanie przepysznego boczku pieczonego jest niezwykle proste. Jeśli jednak masz w gronie znajomych, którzy nie jedzą mięsa, pamiętaj, aby zatroszczyć się o wegetariańską alternatywę, na przykład faszerowaną paprykę czy cukinię.

Jeśli szukasz sezonowych potraw, Cesarskie przepisy będą dla Ciebie kopalnią inspiracji.

0 komentarze:

Prześlij komentarz