Ryż z jabłkiem - pomysł na szybki obiad

on czwartek, 12 stycznia 2017
Połączenie ryżu z jabłkiem daje niesamowity efekt i jest doskonałym pomysłem na szybki obiad. Ryż z jabłkiem to pomysł na szybki obiad i jednocześnie obiad wegetariański idealny, gdy czujemy potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego na szybko.
ryż z cynamonem w miseczce


Do przygotowania 2 porcji ryżu z jabłkiem potrzebne będą 2 woreczki ryżu, duża śmietana 18%, mleko (2-3 łyżki stołowe), cukier (także 2-3 łyżki), 2-3 duże jabłka, cynamon oraz aromat waniliowy (lub gdy go nie posiadamy - cukier waniliowy). Do gotującej się (ale nie osolonej!) wody wstawiamy 2 paczki ryżu. W międzyczasie obieramy jabłka, a następnie ścieramy je na jak najgrubszych oczkach. Po starciu należy taką masę jabłkową przełożyć na patelnię i smażyć z dodatkiem 1 łyżki wody aż jabłka będą miękkie. W trakcie smażenia można uzupełniać braki wody jeśli zbytnio ona wyparuje. Po około 5 minutach smażenia do takich jabłek dodaje się 1 lub 2 łyżki cukru oraz pół paczuszki cynamonu. Całość należy dalej podgrzewać na patelni kilka minut, uzupełniając na bieżąco braki wody, a po podgrzaniu odstawić w wolne miejsce. Do tego czasu powinien ugotować się już ryż. Należy go opłukać zimną wodą i przełożyć do miski dodając dużą śmietanę, 2-3 łyżki mleka, łyżkę cukru i kilka łyżeczek aromatu lub cukru waniliowego, mieszając wszystko widelcem na jednolitą masę. Tak przyrządzony ryż kładzie się na talerze, a na wierzchu układa się jabłka z cukrem i cynamonem. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz