Risotto z grzybami

on czwartek, 15 września 2016
Jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu, a musimy przygotować obiad, risotto z grzybami doskonale się sprawdzi w tym przypadku. Jest również dobrą alternatywą dla mięsnego dania oraz świetnym rozwiązaniem dla miłośników grzybów.


risotto z grzybami na talerzu na nakrytym stole




Składniki, jakie będą nam potrzebne do zrealizowania tego dania to przede wszystkim ryż, masło, oliwa, bulion z kostki, cebula, parmezan, leśne grzyby oraz masło.
Pierwszym etapem przygotowania risotto z grzybami jest obranie i posiekanie drobno cebuli. Kolejno należy zeszklić cebulę. W tym celu roztapiamy oliwę wraz z masłem i wrzucamy cebulę, aż nabierze złotego koloru. Następnym krokiem jest smażenie ryżu, podczas którego powinniśmy dodać wody oraz bulionu. Jednak ważne jest, aby wcześniej spróbować, czy nasz bulion nie jest za słony. Jeżeli tak jest, można go rozcieńczyć trochę wodą. W osobnym naczyniu należy przez 15 minut gotować grzyby. Po upływie czasu całość wymieszać i gotować razem przez jeszcze około 2 minuty.
Jeżeli chcemy znaleźć więcej przepisów na dania z grzybami, warto skorzystać z wyszukiwarki internetowej i wpisać frazy kluczowe w kolejności: risotto z grzybami lub potrawy z grzybami.

0 komentarze:

Prześlij komentarz