Wątróbka drobiowa z soczewicą

on sobota, 25 czerwca 2016
Wątróbka bywa kontrowersyjnym tematem - nie każdy ją lubi - jednak warto, chociaż raz na jakiś czas, ją zjeść, ponieważ zawiera żelazo, cynk, witaminy z grupy B czy białko. Oprócz tych zalet, jest po prostu smaczna i łatwa w przygotowaniu.
Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować (składniki na jedną porcję) :
- około 200 gram wątróbki drobiowej
- 1 cebulkę
- opakowanie soczewicy ( najlepiej zielonej)
- łyżkę oleju do smażenia
- przyprawy ( czosnek, paprykę mieloną, pieprz cayenne, sól, pieprz czarny, majeranek).

1. Zagotuj w garnku osoloną wodę, a następnie wrzuć do niej opakowanie soczewicy i zmniejsz ogień. Powinna gotować się około 25 minut.

2. W czasie, gdy woda się podgrzewa umyj i oczyść wątróbkę drobiową. Możesz również pokroić ją na mniejsze kawałki.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju, a następnie wrzuć wątróbkę.
4. Dodaj wszystkie przyprawy według uznania ( oprócz soli, która sprawi, że mięso stwardnieje) i smaż wątróbkę przez kilka minut na dużym ogniu.
5. Posiekaną cebulkę dodaj do wątróbki , zmniejsz ogień i duś pod przykryciem.
6. Gdy soczewica będzie gotowa, przesyp połowę opakowania do patelni, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez minutę, po czym przełóż zawartość patelni na talerz.

Koniecznie wypróbuj ten pomysł na szybki obiad, którego przygotowanie nie powinno zająć Ci więcej niż 30 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz